Friday, November 5, 2010

| Broga Hill | 051110 |

Salam..Akhirnya, impian yang aku simpan selama ni tercapai jugak apabila aku berjaya menakluki Broga Hill!!!

Sejak dari mula aku memiliki DSLR, inilah impia aku, untuk mengambil gambar di atas bukit broga. Thanks to my classmate yang organise pendakian ni, tanpa dia tak naik jugak la aku..

So, aku pergi sana dengan classmate aku seramai 13 orang termasuk aku and ditambah dengan kak aku. Cadangnya, 4.30 pg bertolak dari UiTM, tp last last pukul 5 jugak baru keluar dari shah alam..

Dekat dekat nak jam 6 pagi, kami sampai kat Semenyih and tunaikan solat subuh secara berjemaah kat masjid berdekatan. First impression aku kat masjid tu, "ramainya orang datang sembahyang subuh kat masjid ni..Bagus betul orang orang kat sini"

Selesai je sembahyang subuh, kami pun bersiap nak bertolak ke Broga, then datang sorang laki ni tanya kat aku nak naik bukit tu ke, aku pun mengiakan pertanyaan dia. Then dia pun beritahu, kalau ramai orang sembahyang subuh kat sini ni sebab nak pergi panjat bukit tu la..So, aku pun dapat jawapan kenapa ramai sungguh orang. Tapi bagus la macam tu, at least penuh masjid time subuh...:)

Sampai je broga around 6.30 am...Fuhh!!!what I see wasn't what I expected...Kereta bukan main banyak! Aku ingat aku mai awal and tak der orang, rupa rupanya ada lagi yang lebih awal. So, lepas parking kereta kat hujung sekali, kami semua pun bergegas naik bukit broga sebab nak kejar matahari..

Perjalanan naik sangat memenatkan! Aku yang pakai sweater ni, habis basah sweater..Semuanya ada 4 peak and aku berjaya mendaki kesemua empat..Tapi ada some of my friend dah tak larat and stop sampai kat 1st peak je..

Aku rasa sangat berbaloi kepenatan aku mendaki bukit tu..Tak dapat aku gambarkan betapa indahnya cipataan Tuhan. Pemandangan kat situ sangat cantik..(nanti tgk gambar)
And kat situ jugak aku jumpa dengan my photography friend for the first time!

Lepas je turun bukit, kami ke Sungai Tekala untuk berehat sambil menghabiskan sandwich yang kak aku buat...

_MG_2555
_MG_2556
_MG_2557
_MG_2558
_MG_2560
_MG_2562
_MG_2563
_MG_2564
_MG_2566
_MG_2567
_MG_2568
_MG_2570
_MG_2571
_MG_2572
_MG_2573
_MG_2574
_MG_2575
_MG_2576
_MG_2577
_MG_2579
_MG_2580
_MG_2581
_MG_2583
_MG_2585
_MG_2586
_MG_2587
_MG_2589
_MG_2591
_MG_2593
_MG_2595
_MG_2598
_MG_2600
_MG_2601
_MG_2603
_MG_2604
_MG_2605
_MG_2606
_MG_2607
_MG_2608
_MG_2609
_MG_2610
_MG_2611
_MG_2613
_MG_2615
_MG_2617
_MG_2619
_MG_2621
_MG_2623
_MG_2624
_MG_2625
_MG_2627
_MG_2629
_MG_2632
_MG_2633
_MG_2634
_MG_2636
_MG_2639
_MG_2641
_MG_2645
_MG_2646
_MG_2647
_MG_2650
_MG_2651
_MG_2652
_MG_2654
_MG_2655
_MG_2657
_MG_2664
_MG_2666
_MG_2668
_MG_2669
_MG_2670
_MG_2671
_MG_2677

3 comments:

Nurr Kasih November 6, 2010 at 6:40 PM  

salam..
seromoknya..x sabar nak menawan broga hill juga hehe. nway nice pic semua.

oo guna lightroom ye. nti nak try..thanks..

Nurr Kasih November 6, 2010 at 6:42 PM  

*typo: seronoknya :).

pleased to be honourable November 6, 2010 at 7:48 PM  

everyone that have camera, should go there..hehe...
memang seronok atas broga tu...
puas hati sangat!