Tuesday, August 31, 2010

.Malam di Uitm.

Ok, first of all, Happy Independence Day Malaysia!!!

Plan aku malam semalam nak pergi tangkap gambar dengan my friend (nur Awanis) kat canselari. Aku nak pergi situ sebab in my opinion, tak dak orang..Ye la semua orang nak pegi tgk bunga api kot..Tapi jangkaan aku meleset, rupa rupanya ada konvoi budak electrical kat situ. Diorang start konvoi kat canselari..

Aku dengan kawan aku tersekat kat situ. Dah la kami dua orang ja perempuan, yang lain semua lelaki. Tapi, nasib baik la patient ortho aku ada. Dia yang telah menyelamatkan keadaan.

So, tak banyak gambar yang aku dapat tangkap..huhu...




DPP_00011

DPP_00012

DPP_00013

DPP_00016

DPP_00018

Sunday, August 29, 2010

.Uitm Di Hatiku.

DPP_00012

DPP_00014

DPP_00015

DPP_00016

DPP_00017

DPP_00018

DPP_00019

DPP_00020

Wednesday, August 25, 2010

.Di Masa Lapang.

Who said dentist is all about teeth?? That's what most dentist said when people or some medical colleague made a statement that dentist is all about teeth. Well, we specialize in mouth area but we need to know the medical things also, like specialist in medical part.

Ok, bukan tu yang aku nak story sebenarnya, tapi aku nak cerita pasal benda yang aku buat dalam beberapa minggu kebelakangan ni. Aku, seperti mana yang sedia maklum, telah mengambil upah untuk membengkokkan wayar. In english, wire bending.

Aku pun tak tau macam mana aku boleh terpikir nak amik upah buat benda ni, but I already did, so aku akan teruskan semampu aku. Nanti kalau dah penat, aku stop la. Buat masa sekarang, permintaan tak pernah stop, setiap minggu mesti ada org hantar kat aku.

Wire bending ni sebenarnya more specialize in orthodontic. Orthodontic ni senang citer, pakai braces. Lepas pakai braces, selalunya dentist akan suruh patient akai retainer sebab nak maintain kedudukan gigi. So, nak buat retainer ni kena la bending wire. In other word, retainer ni ialah removable appliance, meaning patient can take it out form oral cavity but braces is fixed appliance which patient cannot remove from the mouth until the dentist decide to remove it.

So, basically, removable appliance (RA) ni ada macam macam and dalam satu RA ada macam macam part. Macam motor la, motor ada macam macam jenis and dalam setiap motor, ada macam macam bahagian. So, aku kena buat setiap bahagian untuk menjadikan RA tu befungsi. Kalau retainer, selalunya ada dua basci thins yang kena buat iaitu, Adams and Hawley arch. Untuk Adams, aku amik upah RM 0.50 bagi setiap satu, begitu juga dengan Hawley arch. Aku ambil murah sebab bagi aku, dua benda ni paling senang untuk aku buat. Tapi kalau kena buat spring, aku amik RM 0.70 sebab bagi aku susah. Tambah tambah nak dapat adaptation. So, kat bawah aku tunjuk sket macam mana nak buat Adams and Hawley arch.


DPP_00011
Ni wire 0.6mm. Wire ni selalunya digunakan untuk buat finger spring.

DPP_00012
Yang ni pulak wire 0.7 mm. Wire ni untuk buat hawley arch and adams. Jangan ingat wire ni lembut even 0.7 mm. Permulaan agak susah nak bend, tapi dah lama jadi senang la..
(selalunya aku suruh org yang nak hantar kat aku supaya sediakan wire secukupnya and label ketebalan wire coz aku tak dapat nak bezakan)

DPP_00013
Yang ni pulak nama dia study model. study model ni adalah acuan mulut patient. Sebenarnya tak boleh buat appliance atas study model sebab takut pecah. so, selalunya aku buat appliance atas working model. Tapi dah orang hantar study model, aku pun buat je la atas study model, pecah ke apa, nasib diorang la..

DPP_00014
Adams boleh dibuat kat dua gigi, selalunya gigi geraham (molar) ataupun gigi geraham kecik (premolar). Gambar di atas adalah gigi premolar, dimana aku akan buat adams kat situ.

DPP_00015
Yang ni pulak gigi geraham (molar). Aku akan buat adams kat gigi ni jugak. Semuanya bergantung pada design. Ada lecturer suka buat kat molar saja and ada leturer suka buat kat molar and premolar. Untuk kes kali ni aku akan buat adams kat dua tempat, molar and premolar.

DPP_00016
Kat gigi depan ni plak aku akan buat hawley arch.

DPP_00017
Aku memerlukan pensel untuk aku tanda tempat aku nak bend kat wire and penanda pada working model. Pensel aku guna pensel sendiri.

DPP_00018
Ni pulak player yang mesti ada la untuk bend wire ni. Dari kiri sekali nama dia wire cutter, digunakan untuk potong wire. Yang tengah pulak nama dia Adams player. Player ni dikhususkan untuk buat Adams. Yang hujung sekali aku tak tau nama apa, tp digunakan untuk buat bulat pada spring and buat u loop pada hawley arch.

DPP_00019
so, nak buat adams kena ada Adams player and wire 0.7 mm.

DPP_00020
Mula mula aku akan bend wire tu jadi bentuk L.

DPP_00021
Then aku divide gigi kat working model tu kepada 3 bahagian. aku guna 2 garisan sebagai penanda untuk aku bend bahagian wire yang seterusnya.

DPP_00022
So, mcm ni la jadinya bila aku dah bend kedua dua bahagian.

DPP_00023
Then aku bend wire tu ke kiri dan kanan bg mendapatkan bentuk seperti di atas.

DPP_00024
At last, aku akan dapatkan 2 u loop disebelah kiri dan kanan and aku letakkan pada gigi nak tengok muat ke tak.

DPP_00025
Macam ni la bentuknya.

DPP_00026
Letakkan pada gigi,

DPP_00027
Then bend bahagian seterusnya mengikut contour gigi.

DPP_00028
Buat tag kat bahagian hujung wayar supaya acrylic dapat lekat nanti.

DPP_00029
Basically aku buat 4 Adams di tempat yang berlainan.

DPP_00030
Nak buat hawley arch pulak, aku memerlukan wire 0.7 mm jugak and 2 jenis player, Adams player and player mcm kat atas ni.

DPP_00031
Mula mula dapatkan adaptation kat gigi depan. panjang hawley arch tu mestilah sampai ke mesial part gigi canine.

DPP_00032
Kemudian buat U loop

DPP_00033
Lastly bagi wire tu adapt kat gigi. Kalau kena solder, panjangkan ekor hawley arch sampai ke adams yang paling belakang.

DPP_00034
So, macam ni la jadinya U loop tu. sepatutnya U loop tak boleh kena gusi, sebab akan mencederakan gusi, so adaptation sangat penting.

Monday, August 23, 2010

.Manhattan fish Market, KLCC.

Tak mau cakap panjang, ni reunion sekolah rendah aku yang keberapa kali entah...As usual, tak penah lengkap..Bila nak penuh ni??

Well, we have new faces for that day, Sharifah farah liyana, siti Hajar and Anis Arina.

Aku datang sangat lambat and already bukak posa sudah. Anyway, I do enjoy but full with seafood. I think seafood is not goos for me..huhu..

DPP_00012

DPP_00013

DPP_00014

DPP_00015

DPP_00016

DPP_00017

DPP_00018

DPP_00020

DPP_00021

DPP_00022

DPP_00023

DPP_00025

DPP_00026

DPP_00027

DPP_00028

DPP_00029

DPP_00030

DPP_00031

DPP_00032

DPP_00033

DPP_00034

DPP_00035

DPP_00036

DPP_00037

DPP_00041

DPP_00042

DPP_00043

DPP_00044

DPP_00048

DPP_00049

DPP_00050

DPP_00051

DPP_00052

DPP_00053

DPP_00054

DPP_00055

DPP_00056

DPP_00057

DPP_00058

DPP_00059

DPP_00060

DPP_00061

DPP_00062

DPP_00063

DPP_00064

DPP_00065