Saturday, December 15, 2012

| Journey to Miri | Part 2

Good afternoon readers.

Sambungan dari my last entry...

So, basically our flight on 26th of November was early in the morning. At first kitorang memang nak amik flight malam ahad tu, tapi tiket mahal so, kitorang decide to take another flight early monday morning, the day that we supposed to report our duty at Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak. Kalau tak silap our flight depart 7.45 am. That was the first time I fly with AirAsia. Last time aku naik flight time umur aku 5/6 years old. That time mana ada lagi AirAsia, yang ada cuma MAS. That's why I prefer MAS than AirAsia because I was 'taught' only MAS is the good airline company and they have beautiful stewardess too..haha

Sebab ni kali pertama aku naik flight without my parents, so aku tak tau la sangat perturan flight ni. Kawan aku cakap, aku kena ada kat airport 2 hours earlier. I was like "What the hell I'm going to do for 2 hours, early in the morning at the airportt???". But then my father told me, aku boleh je nak datang sejam awal since I already did the online check in. So, pagi tu aku bertolak dari hotel ke LCCT lebih kurang sejam before flight, tapi my friend dah start calling and told me that I need to be at the airport asap. Aku pun bengang la, and bergegas packing barang and rushing to airport. Bila aku sampai sana, kawan aku semua dah kat counter nak check in beg. Aku straight away pegi kat kaunter and kind of marah orang counter tu. Dalam boarding pass dah tulis 45 minit before flight depature, ni nak suruh datang awal plak. Lepas dah settle beg semua, aku pun pergi la duduk kat luar with my family. Sembang sembang sekejap, then kawan aku semua dah nak masuk balai berlepas, so aku pun join. Aku salam dengan mak ayah aku and say good bye to my siblings and that was the last time I see their faces (except for my twin, sebab aku dok skype..haha).



Kat dalam balai berlepas, kena tunggu lagi. Boring betul! Lebih kurang 7.45 pagi, kitorang pun dah berada atas flight. Honestly, sempit giler seat AirAsia! and stewardess dia kind of plastic, tak der melambangkan ciri ciri malaysian sebab diorang pakai skirt and make up tebal (Aku tau aku bias, sebab stewardess MAS pun make up tebal, cuma diorang more proper kot sebab diorang pakai baju kebaya and sanggul rambut diorang). Sepanjang atas flight aku tak boleh nak tidur sangat sebab seat sempit giler, so aku sembang sembang dengan kawan aku and menikmati pemandangan atas flight. Owh, and aku bawak sekali patung zirafah ke apa tah yang kakak aku bagi time aku konvo. Semua orang stare at me because of that doll, some of the children like it a lot..haha

Around 10 ++ am, we arrived at Kuching International Airport. Macam tak percaya pun ada time tu. Tak percaya aku dah berada di Kucing and akan stay kat sarawak ni for another 2 years..huhu..Time tu agak sedih gak la memikirkan masa depan. After ambil luggage semua, kitorang pun keluar dari Airport and jumpa dengan sorang kenalan kepada kawan kitorang Aidie. Kitorang ingat dia adalah maklong Edi, rupa rupanya tak der kaitan pun dengan Edi. Tapi dia sangat baik and dia lah yang banyak membantu kitorang sepanjang kitorang berada di Kuching. Kitorang panggil dia "Mak Long". So, dia la yang bawak kitorang pergi ke JKNS tu. Kalau tak der dia, aku tak tau la berapa banyak habis nak bayar tambang teksi jer nak pergi situ.

Kitorang sampai kat JKNS tu dalam pukul 12.00 tengah hari and before kitorang sampai kitorang dapat tahu yang penempatan cuma ada di Miri and Sibu saja. So, kami berenam dah decide tak nak berpecah and nak semua orang pergi ke Miri. Sampai je kat JKNS tu, the head of department (I guess) tak der and staff kat situ cakap kitorang ni orang last datang lapor diri. So, time tu agak nervous gak la sebab takut kena berpecah. Kitorang ingatkan dapat tahu penempatan tengah hari tu jugak, tapi staff kat JKNS tu suruh kitorang datang balik pukul 2.00 petang, jadi tunggulah kitorang kat JKNS tu sampai pukul 2 petang. Smbil menunggu tu kitorang dah check flight fto Miri petang tu jugak.

After lunch and take a break, pukul 2.00 petang kitorang pergi la balik ke pejabat bahagian pergigian. We tought, pukul 2.00 tu dah settle, so boleh rush and ambil flight malam tu jugak. Tunggu punya tunggu, orang yang dinantikan tak jugak tiba. Yang settlekan bab penempatan kitorang kalau tak silap one of their kerani. Tu pun lepas tunggu sejam lebih, baru la dapat tahu kitorang dihantar ke mana.  Conclusionnya, kitorang memang tak jumpa langsung the head of department, and tak dapat apa apa penjelasan even the log book pun kitorang tak dapat. 

Time kat dalam meeting room tu cuma ada budak UiTM and one person from UIA. So, the kerani memang bagi penempatan at random and we can't even appeal because there's not enough post for us! I was so afraid I will get Sibu, but thanks God when I saw the letter, I've been chosen to work at Miri. It's a bit of relief, tapi agak sedih sebab 2 of my friends terpisah. Hazlin and Nadiah dapat Sibu. I don't know what to do, I don't want to go to Sibu either. So, I can't really do anything. I know they were Sad, but what can I do???? huhu

Actually it just take a few minutes to arrange the penempatan but see, we have to wait for more than 3 hours for that and aku agak  kecewa la sebab kitorang tak diuruskan dengan betul. I mean, why diorang tak beritahu from the start that we will get Miri or Sibu. It should be easier. We don't have to spent so much of money for travelling and staying just 1 night at Kuching for nothing! I don't mind if it is in semenanjung, but come in, this is Sarawak. To travel from one place to another place is not like travelling in Penisular okay...The state itself already as big as the whole Penisular. Tahu tak, kalau you adalah seorang cikgu, nurse or DSA yang dihantar berkhidmat ke Sabah or Sarawak, Jabatan yang berkenaan will provide ticket for you and they will arrange a place for you to stay when you reach at your place to work! See...Okay, enough with the complaints.

We went back to the Airport with Mak long and rush to book for our ticket on the same day, but then the ticket is already expensive. Just to travel from Kuching to Miri will cost about 500 bucks! I've spent nearly a thousand just to travel there you know. So, we cancelled our plan to travel on the same day and book our hotel near the airport because the next day we have to wake up early again to travel....again! It's like a never ending journey for me.

We checked in at Transit Inn, just few kilometers from the airport and stay there for 1 night. That was the first time I stay alone in hotel room.

I guess my story is too long, lambat betul nak sampai Miri kan? haha...Next post, I'll continue on my journey from Kuching to Miri.

0 comments: